Vis à Vis moet blijven

Update petitie donderdag 7 november

Na jarenlange onzekerheid heeft Vis à Vis vandaag het verlossende woord gehoord: het theatergezelschap dat in 2020 haar 30ste bestaansjaar viert mag blijven op de huidige locatie aan de Muiderzandplaats 1 te Almere. Vis à Vis zette deze beslissing kracht bij door ‘witte rook’ te verspreiden vóór het gemeentehuis, ter illustratie van het genomen besluit.

Vis à Vis wil alle 15.000 ondertekenaars van de petitie hartelijk bedanken voor de steun!

Update petitie maandag 14 oktober

Op donderdag 10 oktober vernamen we dat de gemeenteraad in grote meerderheid achter Vis à Vis staat, en haar op de huidige plek aan de Muiderzandplaats in Almere wil behouden. Het ziet er positief uit, maar we zijn er nog niet. Omdat er teveel te bespreken was zal de wethouder van Cultuur op 17 oktober alle vragen van de raadsleden beantwoorden. Om 19:00 zijn we daarom wederom uitgenodigd bij het vervolg van deze openbare vergadering. Ook nodigen we jullie graag weer van harte uit om ons te steunen.

Update petitie woensdag 2 oktober

Zoals beloofd heeft Vis à Vis op 1 oktober te horen gekregen wat het voorstel is van de gemeente Almere ten aanzien van haar locatie. Vis à Vis is voorzichtig hoopvol bij het lezen van dit collegebesluit om Vis à Vis op haar locatie te behouden. Dit doet recht aan de afspraken die in het verleden met Vis à Vis zijn gemaakt en aan de investeringen die Vis à Vis in het gebied heeft gedaan. Het gezelschap waardeert de inspanning van het college.

Vis à Vis volgt met grote interesse de beslissing van de raad. En is hierover optimistisch gestemd, omdat de raad zich eerder positief heeft uitgesproken over het behoud van Vis à Vis.

Vis à Vis vertrouwt er op dat de gemeente Almere haar verantwoordelijkheid neemt voor de eventuele maatregelen en financiële consequenties die er moeten worden getroffen voor het formaliseren van de permanente vestiging, de inpassing in het gebied en de geluidsmaatregelen om woningbouw te realiseren.

Update petitie vrijdag 14 juni

Vanwege alle berichten dat we na 2025 de locatie moesten verlaten, en het juridisch advies dat een wijzigingsbevoegdheid ons niet zou behouden, hebben we gepleit voor uitstel in de besluitvorming van het bestemmingsplan.

We voelden dat we met een alternatief plan moesten komen. Een alternatief plan waarbij volgens ons woningbouw, cultuur, bos en duin juist samen een uniek gebied kunnen vormen.

We hebben ons alternatief plan gepresenteerd aan de raad en de beide wethouders cultuur en grondbedrijf.

We stellen 4 zaken voor in dit plan om de geluidscontouren van Vis à Vis in het gebied te verminderen:

1. Verplaatsing van het speelvlak naar de andere kant van het gebouw. Dit kan dan meegenomen worden in de gebiedsontwikkeling.

2. Twee groene geluidswallen. Eén voor de woningen en één voor het geluid van het spoor en de A6.

3. Zeer gerichte geluidsuitstraling vanuit de installatie.

4. Appartementencomplex met een dove gevel die dient als tweede geluidswal.

Voor het radio-interview over dit plan: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/171744/vis-a-vis-denkt-mee-over-woningbouwplannen

De besluitvorming moet vermoedelijk wachten tot 1 oktober, omdat de gemeente die tijd nodig zegt te hebben voor onderzoek over de locatie van Vis à Vis. Ze geven aan dat ze ons plan daarin mee zullen nemen.

We wachten dit af, onderzoeken alternatieve routes en zullen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Update petitie vrijdag 10 mei

Donderdagavond 9 mei boden we de petitie #visavismoetblijven aan met ruim 15.000 ondertekeningen. De Robots vonden het een interessant uitstapje, maar zijn nu weer terug in ons decor. Bedankt voor alle steun! Zodra we nieuws hebben, melden we ons weer.

Wat is er gebeurd?

Hoe zat het precies? (op 9 mei)

  • Jullie worden steeds genoemd als het paradepaardje van Almere, ook in de onlangs gepresenteerde cultuurnota van de gemeente. Waarom moeten jullie dan weg?

Dat is een goede vraag. De gemeente is trots op ons, maar niet zuinig op ons. Al tien jaar lang is er onduidelijkheid. Onze huidige locatie is ons als permanent toegezegd, maar vanwege pragmatische redenen werd ons een erfpacht tot 2025 aangeboden, met (mondelinge) belofte op verlenging. Omdat we al van onze oude plek weg moesten, zijn we hiermee akkoord gegaan. We roepen de gemeente op de toegezegde plek, Muiderzandplaats 1, als permanente locatie aan te wijzen.

  • Waarom is de gemeente van standpunt veranderd?

Door wisselende colleges, is ons ‘dossier’ verstoft. Het huidige college kent onze geschiedenis niet en realiseert zich niet dat wij 2 jaar geleden en met eigen handen en grotendeels eigen middelen gerealiseerd pand nèt feestelijk hebben geopend en hoe destructief dit is. De gemeente beroept zich op de aflopende erfpacht in 2025, terwijl dit in de (mondelinge) afspraken slechts een pragmatische tussenoplossing was. Wij constateren bestuurlijke onzorgvuldigheid. Met als reden om onze locatie tegen geldelijk gewin te exploiteren.

  • Wordt er geen nieuwe locatie toegewezen?

Alleen al de zin, ‘verhuizen naar een nieuwe locatie in Almere’, drijft ons tot waanzin. We zijn nèt verhuisd. Twee jaar geleden openden we ons permanente pand. Het kantoor annex restaurant dat we met crowdfunding, bedrijfssponsoring, eigen middelen én investeringen van de gemeente Almere hebben gefinancierd. Het aanleggen van de voorzieningen heeft 4 jaar geduurd. We zijn een theatergezelschap, geen bouwbedrijf. We willen het hebben over mooie theaterstukken en niet nogmaals een nieuw pand bouwen en financieren. Dit kunnen we mentaal, financieel en creatief niet aan. Bovendien hebben we geen vertrouwen dat de gemeente haar beloftes dan wel na zal komen. Als we geen permanente toewijzing krijgen, vertrekken wij met verdriet uit Almere.

  • Als jullie een permanente locatie is toegewezen, kunnen ze jullie toch niet zomaar wegsturen?

Onder druk van tijd en geld, hebben we indertijd genoegen moeten nemen met een mondelinge toezegging. Het lijkt goedgelovig, en bij nader inzien is dat waarschijnlijk ook zo. Zie het als David tegen Goliath. De gemeente is hierin gespecialiseerd  en Vis à Vis probeert dit te doen naast haar oorspronkelijke werkzaamheden als theatermakers. Onze erfpacht verloopt in 2025 en op 16 mei 2019 wordt over de bestemming na 2025 besloten. Vanwege de gedane belofte, willen we stellen: als de gemeente haar bestuurlijke verantwoordelijkheid nakomt kan ze ons inderdaad niet wegsturen.

  • Het is pas in 2025, waarom maken jullie je nu al zo druk?

We mogen blijven tot 2025, maar de beslissing over onze toekomst wordt op 16 mei 2019 genomen. Dit heeft de gemeente zo bepaald. In de reactie op onze zienswijze van het bestemmingsplan waarover op 16 mei wordt besloten, staat het volgende te lezen:

Als dit plan op 16 mei wordt goedgekeurd, weet Vis à Vis dat het doek letterlijk is gevallen. Vis à Vis heeft dan ook niet meer de mentale, financiële en creatieve kracht om te investeren in deze standplaats en zal de stad met verdriet in het hart moeten verlaten.

  • De gemeente stelt dat de soep niet zo heet gegeten moet worden.

Als de gemeente ons probleem wegwuift, door te stellen dat alles nog open ligt, ook na 16 mei, omdat een ‘voornemen’ nog niet vaststaat. Willen we eenieder oproepen hier samen met ons met open ogen naar te kijken. Dit is uitstel van het onvermijdelijke. Met deze opening in het bestemmingsplan, zal Vis à Vis het onderspit delven tegen de mogelijkheden van de gemeente op geldelijk gewin. Er is geen voorbeeld te noemen uit het verleden van de gemeente dat het tegendeel zal bewijzen.

Daarnaast is Vis à Vis vanuit de burelen van de gemeente door meerdere klokkenluiders getipt, dat Vis à Vis zal moeten vertrekken.

  • Waarom staan jullie niet open voor onderhandeling/ praten?

Vis à Vis praat reeds 10 jaar met de gemeente Almere over deze kwestie en heeft voorop gelopen in het nemen van  initiatieven. Zélf financiering zoeken, zélf bouwen, zélf oplossingen vinden. Nu is er echter geen oplossing te vinden, behalve een permanente toewijzing. Een nieuwe verhuizing binnen Almere is twee jaar na de opening van ons ‘permanente’ pand, onbespreekbaar.